Korset kopen voor beginners
Dit moet je weten voor je jouw eerste korset gaat kopen
Ooit was het een standaard kledingstuk in de kledingkast van een Victoriaanse vrouw. Nu zijn korsetten in de mode omdat ze je niet alleen slank maken maar ook nog stylish zijn. Of je nu een korset wil dragen bij het uitgaan of in de slaapkamer, het is altijd goed! Een korset ziet er natuurlijk prachtig uit, maar hoe draag je zo’n ding nou eigenlijk? En misschien nog wel belangrijker, hoe bepaal je jouw maat? Wij leren je de basis én meer, zodat je jouw korset als een pro kunt dragen.
Verschillende soorten korsetten
Ja, dat lees je goed. Er bestaan verschillende soorten korsetten, met verschillende namen. Dat is best verwarrend. Daarom leggen we eerst goed uit wat een torselet, bustier en korset precies zijn. Dat maakt het straks nog makkelijker om een keuze te maken die goed bij jou past.
Baleinen zijn dunne latjes die een korset verstevigen.
Bustier
Bustiers zijn sexy als ze als bovenkleding gedragen worden maar erg stout in de slaapkamer! Ze zijn vaak gemaakt van rekbaar en dun materiaal. Ze hebben meestal geen baleinen, maar een andere manier om je borsten beter uit te laten komen zoals een heel goede pasvorm. Bustiers zijn vaak nogal kort, tot net onder de ribben of de bovenkant van je middel.
Torselet
Een torselet is gemaakt van dun, luchtdoorlatend materiaal en heeft plastic baleinen. Een torselet is buigzamer dan een korset en erg geschikt voor in de slaapkamer, je kunt prima seks hebben zonder hem uit te trekken! Hij zit altijd strak maar past de vorm van je lichaam niet aan – hij benadrukt het slechts. Veel torseletten hebben kant aan de voorkant en haakjes aan de achterkant.
Korset
Korsetten hebben baleinen van staal of plastic en passen de lichaamsvorm aan door je middel slanker te maken en de heupen en borsten te accentueren. Veel mensen dragen een korset zowel als boven- en onderkleding, en de korsetten zijn speciaal ontworpen om langere tijd te dragen (‘waist training’) om een semi-permanente verandering in de lichaamsvorm te bereiken. Veel korsetten hebben veters aan de achterkant.
Kies voor metalen of plastic baleinen
Traditioneel worden de baleinen gemaakt van walvis bot, maar moderne korsetten hebben vaak metalen of plastic baleinen. De standaardregel is dat je als je wilt kunnen bewegen, bijvoorbeeld bukken, plastic moet kiezen. Als je zitten en bediend worden prima vindt, kun je voor staal gaan.
Plastic is sterk en helpt bij het creëren van een zandloperfiguur, maar verkleint je middel niet echt. Plastic is handig voor tijdens het uitgaan omdat je veel kunt bewegen en zich aanpast aan je lichaam. Staal is erg sterk en verkleint je middel tot wel 10 cm. Hoewel het misschien eng klinkt worden stalen baleinen gemaakt van stalen veren die platgestreken zijn.
Staal beweegt twee kanten uit en kan gebruikt worden om een korset te maken dat erg ondersteunend is. Als je kiest voor staal moet je wel wat beweging opofferen!
De juiste maat korset bepalen
De maten van een korset lijken verwarrend, maar dat valt eigenlijk best mee. Wij helpen je verder zodat jij probleemloos de juiste maat voor je nieuwe kledingstuk kan vinden.
Bustiers met plastic baleinen, Bustiers en korsetten
Als lingerie plastic baleinen heeft, werken de maten als bij een bh. Kijk wat de maat van je best passende bh is, en je bent er. Omdat korsetten met plastic baleinen heel flexibel zijn, kan iedere maat van A tot D rekken. Als je dus 75A, 75B, 75C of 75D hebt, moet je korset maat 75 zijn. Als je E of hoger hebt, moet je een maat hoger gaan zitten – in dit geval dus 80.
Stalen baleinen
Als een korset stalen baleinen heeft, zijn de maten gebaseerd op je middel. Ga rechtop staan en meet je middel – het dunste deel van je buik, net onder je ribben. Deze korsetten moeten hard werken en je middel verkleinen, dus neem de maat van je middel en trek er zo’n 10 cm vanaf. Als je je zorgen maakt dat het te strak zit, neem dan je middel min 7,5 cm. Dan zou het strak aan moeten sluiten. Onthoud, als het niet past kun je jouw korset altijd gratis terugsturen en een nieuwe in een andere maat bestellen!
Zo trek je een korset aan
Weet je nog hoe moeilijk het was om je eerste bh aan te trekken? Zo voelt het bij een korset in het begin ook, maar het wordt makkelijker! Maak eerst de veters los. Je wilt ze niet te los hebben, maar ongeveer zo wijd als je eigen middel is.
Wikkel het korset daarna om, zorg dat het goed zit, en doe de voorkant dicht (van boven naar beneden). Ga met je zij richting een spiegel staan zodat je ziet wat je doet en maak de veters vast, ook van boven naar beneden. Als je eenmaal in het midden bent, aan het einde van de eerste veter, trek er dan nog een keertje aan en laat hem hangen. Maak nu de onderste veters vast, van onder naar boven. Bind de veters aan elkaar, aan de voor- of achterkant – jouw keuze!
Kijk nu in de spiegel: het korset moet de natuurlijke vorm van je heup en borsten volgen, en je slanke middel accentueren. De veters moeten strak zitten, en geen ruimte ertussen hebben. Laat je nu bewonderen!
Zo trek je een korset uit
Een korset uittrekken is (gelukkig!) stukken makkelijker. Maak de knoop los en maak de veters losser. Als ze los genoeg zitten, moet je met gemak de voorkant los kunnen maken en het korset uit te trekken. Forceer het nooit – dan beschadig je het korset! Hoeveel tijd het ook kost, de veters goed losmaken maakt het korset uittrekken makkelijker en zorgt dat hij langer meegaat.
Woordenlijst
Deze termen zijn handig als je een korset wil kopen, dus leer ze goed kennen.
Busque – de sluiting aan de voorkant van een korset, met haakjes. Vaak van metaal en blijft bij korsetten van goede kwaliteit stevig zitten.
Lusjes – als de bovenste en onderste veters aan elkaar vastzitten heb je lusjes in het midden waar je aan moet trekken om het goed te laten passen.
Stalen baleinen – vooral in de vorm van platgedrukte metalen spiralen, flexibele maar stevige baleinen in veel korsetten van hoge kwaliteit.
Plastic baleinen – verstevigd plastic dat kan buigen en bewegen, meer dan andere soorten. Vaak gebruikt in torseletten en decoratieve korsetten.
“Modesty panel” – stof die aan de binnenkant van het korset genaaid is, bij de veters. Zorgt dat er geen huid te zien is als je dat niet wil!