Tips voor slimme speeltjes

Onbezorgd genieten van slimme seksspeeltjes!

De verkoop van seksspeeltjes is sinds het begin van de coronacrisis enorm gegroeid. Volgens onderzoek van nu.nl is de verkoop van vibrators en masturbators in 2020 met maar liefst 48% gestegen ten opzichte van 2019. Ook het aantal slimme seksspeeltjes die je kunt verbinden met het internet en op afstand kunt bedienen, neemt toe.

Populariteit van slimme seksspeeltjes

De verkoop van seksspeeltjes heeft sinds het begin van de coronacrisis een enorme vluchtgemaakt. Ook het aantal slimme seksspeeltjes neemt toe, regelmatig komen er nieuwe slimme seksspeeltjes op de markt. Het gebruik van seksspeeltjes die op afstand worden bediend via apps wint aan populariteit als onderdeel van het concept van “seksnologie”: Een combinatie van seks en technologie. Desondanks zijn er zorgen met betrekking tot de digitale veiligheid van deze slimme seksspeeltjes die niet over het hoofd mogen worden gezien.

“Het gebruik van seksspeeltjes die op afstand worden bediend via apps wint aan populariteit als onderdeel van het concept van “seksnologie”: Een combinatie van seks en technologie.”

Voor- en nadelen van slimme seksspeeltjes

Slimme seksspeeltjes bieden leuke mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld op afstand intiem zijn met je partner, je partner een speeltje laten besturen of (video)chatten. De technologische mogelijkheden van deze geavanceerde seksspeeltjes, zoals het gebruik van een mobiele app, (video)chat functies, en de mogelijkheid om connectie te maken over het web brengen echter ook een nadeel met zich mee. De speeltjes zijn namelijk aantrekkelijker geworden voor cybercriminelen. Problemen met de digitale veiligheid van seksspeeltjes kunnen nare gevolgen hebben. Denk daarbij aan datalekken waarbij zeer intieme informatie op straat komt te liggen of een aanval waarbij een speeltje overgenomen en bestuurd wordt door een cybercrimineel.

Onbezorgd genieten

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om onbezorgd te genieten van slimme seksspeeltjes. Je bewust zijn van je privacy en digitale veiligheid is hierin stap één. Samen met ESET hebben wij een complete lijst met do’s en don’ts samengesteld.

Do’s

  • Veel van de apps bij slimme seksspeeltjes komen met een (video)chatfunctie, indien je hier gebruik van maakt probeer dan zoveel mogelijk anoniem te blijven op foto’s en video’s. Denk hierbij niet alleen aan je gezicht, of andere fysieke kenmerken die jou herkenbaar maken.
  • Probeer het speeltje zoveel mogelijk verbonden te houden met jouw (mobiele) apparaat. Wees je bewust van het feit dat wanneer jouw speeltje niet verbonden is met de mobiele app het speeltje publieke zichtbaar is in de lijst van bluetooth apparaten die verbinding zoeken.
  • Zorg er voor dat de apps van slimme speeltjes up-to-date zijn en de laatste (beveiligings) update geïnstalleerd zijn.
  • Het is verstandig om voor de aankoop van een slim seksspeeltje op te zoeken of er bekende beveiligingsproblemen zijn, kijk daarom naar reviews en zoek bijvoorbeeld op Google naar “naam seksspeeltje” AND “safety”
  • Uitproberen en installeren kan je het beste doen op een plek waar jij je goed voelt en de controle hebt over jouw eigen veiligheid.
  • Deel jouw gegevens alleen met mensen die je kent en vertrouwt. Ga dan ook voorzichtig om met het delen van codes waarmee anderen (mogelijk onbekenden) het speeltje kunnen besturen.
  • Wees je bewust van de (openbaarheid) van de locatie waar je het speeltje gebruikt. Gebruik in een openbare locatie kan extra risico’s met zich meebrengen in vergelijking met gebruik thuis.

Don’ts

  • Deel niet zomaar je officiële naam of e-mailadres, en gebruik een alias en een apart e-mail adres. Lees altijd de voorwaarden van apps en websites waar je je inschrijft of die toegang krijgen tot jouw gegevens. Let vooral op de paragrafen die gaan over gegevens die door het bedrijf verzameld worden, evenals de verwerking van die gegevens. Let hierbij ook erop of een verkoper werkt met een privacybeleid en bekijk dit beleid regelmatig om te controleren of er updates zijn.
  • Laat het apparaat niet aan staan wanneer deze niet in gebruik is, schakel in dit geval ook de Bluetooth functies van het apparaat uit indien mogelijk.
  • Mochten kwetsbaarheden met betrekking tot het door jou gebruikte seksspeeltje bekend raken, maak dan totdat deze kwetsbaarheid verholpen is geen gebruik van de functies met betrekking tot bediening op afstand.