Sextoys reinigen: Zo doe je dat!

Je sextoy reinigen? De complete gids!

Als je een seksspeeltje in huis haalt, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Daarnaast wil je ze zo goed mogelijk schoonhouden om nare infecties en zelfs soa’s te voorkomen. De do’s en don’t’s wat betreft je sextoy reinigen en onderhouden lees je hier!

De basic rules – wat je altijd moet doen!

De meeste mensen leggen hun speeltjes na het gebruik eerst aan de kant, om er een aantal dagen later achter te komen dat ze nog schoongemaakt moeten worden. Niet meer doen! Als jij jouw speeltje niet gelijk schoonmaakt, kan het materiaal beschadigd raken. Daarnaast wil je natuurlijk ook geen schimmel in of op je seksspeeltje!

Bij de aanschaf van een seksspeeltje is het aan te raden deze eerst grondig te inspecterenvoordat je er gebruik van maakt. De kans is klein, maar het kan zijn dat je speeltje door een fabrieksfout kleine beschadigingen of scherpe randen heeft. Tevens kunnen bacteriën zich in kleine gaatjes nestelen en op die manier nare infecties veroorzaken. Daarom altijd eerst even checken!

Sextoy delen?

Wil je het seksspeeltje samen met je huisgenoot gebruiken? Zorg dan dat het een niet-poreus seksspeeltje betreft. Poreuze producten (producten die gemaakt zijn van jelly, cyberskin of rubber) zijn vaak zacht en hebben kleine openingen in het materiaal waar bacteriën zich kunnen gaan nestelen. Alleen wanneer je een niet-poreus speeltje gebruikt, kan je er zeker van zijn dat je na het schoonmaken van het speeltje geen soa kunt overdragen.

“Poreuze producten (producten gemaakt van jelly, cyberskin of rubber) zijn vaak zacht en hebben kleine openingen in het materiaal waar bacteriën zich in kunnen gaan nestelen”

sextoy reinigen: zo doe je dat!

Niet elk seksspeeltje heeft dezelfde schoonmaakbehandeling nodig. Hieronder bespreken we de verschillende seksspeeltjes en de schoonmaakmethodes die hiervoor geschikt zijn.

Een speciale toycleaner

Voor seksspeeltjes zijn speciale toycleaners verkrijgbaar. Een toycleaner komt vaak in een flacon waarmee je het reinigingsmiddel eenvoudig en gedoseerd kunt aanbrengen op het speeltje. Een toycleaner bevat geen alcohol, maar heeft een antibacterieel ingrediënt dat nare geurtjes, schimmels en bacteriën tegengaat.

Je brengt de toycleaner aan op het speeltje en wrijft met een doekje het reinigingsmiddel over het speeltje heen. Laat de toycleaner ongeveer een minuut lang inwerken, alvorens je hem onder de kraan afspoelt. Je wilt er zeker van zijn dat er geen antibacteriële substantie achterblijft op het speeltje. Vervolgens droog je de toy af met een droge doek en je speeltje is weer klaar voor gebruik!

De vaatwasser

Veel seksspeeltjes kunnen ook gewoon in je vaatwasser worden schoongemaakt! Elektrische seksspeeltjes zoals vibrators zijn niet tegen de vaatwasser bestand. De elektrische onderdelen kunnen dan kapot gaan. Dildo’s en buttplugs kunnen de vaatwasser over het algemeen het beste verdragen. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat alle bacteriën gedood worden is het aan te raden om een heet programma (65 graden of hoger) in te stellen.

Gebruik in ieder geval geen vaatwastablet als je jouw speeltje in de vaatwasser wilt reinigen. De chemische bestanddelen in zo’n tablet kunnen het materiaal van je toy beschadigen.

Let op! Elektrische en poreuze seksspeeltjes kunnen niet gereinigd worden in de vaatwasser.

Water en milde zeep

De eenvoudigste manier om je speeltjes schoon te maken, is met warm kraanwater. Houd je speeltje direct na gebruik onder de warme kraan en gebruik hierbij eventueel een milde zeep. Een antibacteriële zeep zoals Dettol werkt ook goed. Zorg ervoor dat je de toy na het schoonmaken goed afspoelt. De antibacteriële zeep is niet fijn om in of op je geslachtsdeel te krijgen. Hoekjes en gleufjes zijn plekjes waar makkelijk vuil achter kan komen te zitten. Hiervoor kun je het beste een wattenstaafje gebruiken.

Met een antibacterieel doekje

Je seksspeeltje reinigen met een antibacterieel doekje is een snelle en effectieve manier om de boel schoon te houden. Het maakt hierbij niet uit van welk materiaal je seksspeeltje gemaakt is. Je veegt met het doekje de sextoy schoon en spoelt het speeltje vervolgens af met een beetje warm water. Vervolgens droog je de toy af met een droge doek of een stuk keukenrol en je bent klaar!

sextoy reinigen

Uitkoken

Om de aanwezige bacteriën te doden, kun je jouw seksspeeltje ook uitkoken. Stop het speeltje in een pan met kokend water en kook het ongeveer drie tot vijf minuten door. Zorg dat het speeltje de bodem van de pan niet raakt, om verbranding van je toy te voorkomen.

Wees daarnaast op je hoede met glazen seksspeeltjes. Deze mogen vaak niet te lang aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Laat een glazen seksspeeltje maximaal een minuut in het kokende water liggen, wanneer je hem op deze manier wilt schoonmaken.

Let op! Houd rekening met speeltjes die niet waterproof zijn. Ook geldt dat poreuze speeltjes niet geschikt zijn om uit te koken.

masturbators schoonmaken

Het schoonmaken van een masturbator vergt een iets andere aanpak. Masturbators kunnen het beste binnenstebuiten gedraaid worden om de binnenkant goed te reinigen. Breng vervolgens een toycleaner aan op de binnenkant van het speeltje, alvorens je hem afspoelt met warm water.

Dep het speeltje daarna met een droge doek af en laat het in een goed geventileerde kamer drogen. Wanneer het speeltje aan de binnenkant niet goed droog is, bestaat de kans op schimmelvorming. Kom je zwarte puntjes tegen aan de binnenkant? Dan is dat een teken van schimmel. Op dat moment rest je niks anders meer dan je speeltje weg te gooien. Zonde!

sex toys onderhouden

Let op met batterijen

Verwijder voor het schoonmaken van je sex toy altijd de batterijen. Je wilt niet dat deze gaan corroderen. Dit kan de elektronica van je elektrische seksspeeltje namelijk beschadigen.

Glijmiddel

Glijmiddel en seksspeeltjes zijn natuurlijk een goede combinatie. Pas echter wel op dat je geen siliconen toys combineert met een glijmiddel op siliconenbasis. Het siliconen glijmiddel tast het materiaal van het speeltje aan, waardoor het moeilijker wordt om je toy goed schoon te houden. Gebruik je een siliconen speeltje? Gebruik dan altijd een glijmiddel op waterbasis.

Seksspeeltje opbergen/bewaren

Wees je ervan bewust dat wanneer jij je seksspeeltje na het schoonmaken op een willekeurige plek opbergt, het een hoop stof en haren kan aantrekken. Om dit te voorkomen kun je het beste een opbergzakje aanschaffen. Wil je meerdere speeltjes in één zak bewaren? Doe dit dan alleen met speeltjes die voor 100% uit siliconen bestaan. Plastic speeltjes kunnen bijvoorbeeld gaan smelten wanneer ze tegen elkaar aanliggen. Het beste is om elke toy in een eigen opbergzakje te bewaren.